Cikkek

Tönköly zsemle

ecco web recept 2ecco web recept 2 alsoTönköly zsemle

Hozzávalók:

  • 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (TBL-300)
  • 150 g fehér tönkölybúza liszt (TBL-70)
  • 12 g friss élesztő
  • 1 evőkanál oliva olaj
  • 200 ml víz
  • 1 evőkanál burgonyapehely
  • 2 evőkanál lenmag
  • 1 teáskanál méz

Elkészítés:

langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a mézet, az olajat.
A gép sütőedényébe kimérjük a liszteket, sót, hozzáöntjük a folyadékot, és a 6-os (tésztadagasztás) programon 30 perc alatt megkelesztjük a tésztát. Ezután gyúródeszkán beledagasztjuk a lenmagot, majd a kész tésztát
12 db kis gombóckára osztjuk.
Kiolajozunk egy 12 lyukú muffinsütőt, beletesszük a kis gombócokat, 50 fokon kb. 15 perc kelesztés (duplájára nőtt), majd 200 fokon 20 perc sütés. Még melegen vízzel átkenjük a tetejét, amitől szép fényes lesz.
Nagyon könnyű, finom péksüteményt kapunk.

 

 

Jó étvágyat!